Tala om klimakteriet

Klimakteriet, som vi sällan talat om, lyfts nu upp i dokumentärer, debattartiklar och böcker. Marina Benjamin funderar till exempel i Mellantid (Natur & Kultur) på hur det är att bli 50. Boken är en självbiografisk studie om klimakteriet, en bit kulturhistoria och en intimt personlig essä. Frågan hänger i luften om vad som kan nämnas och inte när det handlar om den medelåldriga kvinnokroppen.
På ett helt annat sätt angriper Nina Lekander frågan i Trosbekännelser (Norstedts).
Hon bevisar direkt att man inte är för gammal för att skaffa sig en ny älskare bara för att man nått klimakteriet. Läsaren får följa den 54 åriga Nina när hon träffar den tio år äldre Hans. Och här sprakar det och savar som aldrig förr. Det är en berättelse om den stora passionen – förmodligen den sista.
För de kvinnor som funderar över den åldrande kroppens potentiella styrkor och svagheter skriver Marina Björk boken Stark genom klimakteriet (Norstedts). Hon vänder sig framför allt till kvinnor som upplever milda till medelsvåra symptom under klimakterietiden, och levererar praktiska tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s