Om flykt och segregation

Om farfar stannat där då hade jag inte funnits här (Pug förlag) är en samling berättelser som vittnar om att Sverige är en mosaik av medborgare som själva eller via släktingar hamnat här trots långa, svåra resor. Men också om att Sverige genom vapenhandel och krigsinsatser bär skuld för att människor tvingats fly. Duraid Al-Khamisi debuterade med uppväxtskildringen Regnet luktar inte här, en gestaltning av flykten från Irak och hur svårt det kan vara att växa upp i det segregerade Sverige. Nu återkommer han med romanen Mellan floderna (Bokförlaget Atlas), där han lika surrealistiskt som svartglänsande låter Gud ägna sig åt landet han fördömt: Irak.

”Det Sverige jag växte upp i kändes analfabetiskt när det gällde invandring bakom statistik och språkpedagogik”, skriver Hynek Pallas i idéboken Ex: Migrationsmemoar 1977-2018 (Bokförlaget Atlas). Han konstaterar att det på senare år skett en islossning. Om debatten präglades av Pallas insikt och eftertanke hade vi nog fortfarande en statsminister som sa att hans Europa inte bygger murar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s