Mammornas berättelser

Om mammor som aldrig hörs skriver Alexandra Pascalidou i den augustnominerade boken Mammorna (Bokförlaget Atlas). Insikten om hur litet utrymme mödrarna i ”orten” ges i samhällsdebatten, hur sällan de tillfrågas eller får komma till tals, har fått henne att söka upp tjugo mammor i utsatta områden för samtal. I Lena Kallenbergs nya roman Min mamma hade många inneboende (Karneval) omtalas en mor på 60-talet, som inte är som andra.
Hon hyr ut rum i sin bostad till utlänningar som kommit till Sverige för att jobba. Hennes snart tonåriga dotter beskriver ett hem där de mest fantastiska historier om världen återberättas, samtidigt som hon saknar sin frånvarande pappa.
Till minne av en villkorslös kärlek (Norstedts) skriver Jonas Gardell en krönika om en familj som är bra på många sätt, men som inte tror på svaghet. Främst är boken ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern som var kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s