”Jag har blivit berörd, stärkt och förbannad”

Anna Jörgensdotter är tillsammans med Henrik Johansson redaktör för Föreningen Arbetarskrivares antologi 2018, Jag har tänkt mycket på oss och på våra utmattade kroppar.
– Jag har varit redaktör många gånger men, arbetet med denna antologi var väldigt speciellt, säger hon. Jag tror aldrig jag lärt mig så mycket av andras texter. Det har varit en utbildningsresa.

– Den har gett erfarenheter som fogats till mina egna. Jag har blivit berörd, stärkt och förbannad. Men jag är också hoppfullare över att så många berättar och använder sig av det kreativa och för att det finns så mycket kamplust.

Om hon skulle välja något gemensamt drag som förenar antologins till antalet över fyrtio författare, svarar hon att samtliga på något sätt definierar sig som arbetarförfattare. Det är skrivande människor som vill påtala klasskillnader och omöjliga arbetssituationer.
Ungefär 110 bidrag kom in och drygt hälften sållades bort. Hon erkänner utan omsvep att den svåraste biten var att tacka nej till en massa bra texter av hög kvalitet som kom in, bidrag som inte riktigt passade in i tematiken. En viktig tanke för redaktörerna var att öka spridningen, gällande såväl ålder och bakgrund som kön, etnicitet och genre. Serier är exempelvis ett nytt inslag. Men det finns en röd tråd som går igenom alla bokens sidor.
– Utbrändheten. Den är helt alarmerade, tänker jag. Men sen handlar det också mycket om gemenskap och att backa upp varann. Hur viktigt det är.

Den långa och krångliga boktiteln är Anna Jörgensdotters förtjänst. När hon arbetade med en av texterna, hajade hon till inför formuleringen hos ett av de inkomna bidragen.
– Den säger så jäkla mycket. Också att jaget och vi:et är med samtidigt i titeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s