Historier från Sameland

Den hyllade filmen Sameblod har gett världen en inblick i den svenska rasismens historia och villkoren för vår ursprungsbefolkning nu och då.
Samerna står också i centrum i Linnea Axelssons epos Aednan(Bonniers). Här får vi följa två samiska familjer vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början fram till vår tid. Det handlar om nya gränsdragningar, kolonisation och en generation samer som möter helt oväntade svårigheter i sin försörjning.

I romanen Koka Björn av Mikael Niemi (Piratförlaget) blickar vi tillbaka i tiden mot 1850-talet och samhällets jakt på samer och tornedalingar. I närmast thrillerartad form får vi följa samepojken Jussi och traktens prost, som tillsammans försöker lösa mysteriet kring en försvunnen vallpiga.

Även Ann-Helén Laestadius berättar i ungdomsromanen Bara dra(LL-förlaget) om hur det är att tillhöra den samiska minoriteten. Men det är också en historia om glesbygdsproblematik och kärleksbekymmer. Ska man bara dra från trakten eller stanna kvar som det förväntas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s