”Jag är nyfiken på varför vi agerar som vi gör”

Det började med ett twitterkonto. Eller egentligen inte. Det började med sommarjobbet. Som blev det ordinarie kassajobbet i matbutiken. Erika Petersson förde anteckningar över lustiga episoder som ofta kom att kretsa kring hur kunderna uppfattade ordet service. Men kanske framförallt över hur man värderar en snabbköpskassörska.

Hon minns fortfarande när hon ”kom ut” som twittrare. När hon insåg att det vara dags att sluta gömma sig bakom kontot. Ett beslut som hon tänkt över länge.
– Jag gick igenom vartenda inlägg. Jag ville verkligen vara supersäker på att jag kunde stå för allt jag skrivit, säger Erika Petersson.

Nu har hon släppt boken Drottningen i kassan (Galago). Titeln signalerar inte bara humor över tokroliga episoder, även om en varm satir är Erika Pettersons största vän i nöden. Drottningen i kassan ber också om respekt. Hon gillar sitt jobb. Och hon gillar sin omgivning. Hon gillar att ge service. Men ibland undrar hon om kunderna tror att hon är en del av butikens inredning.
Boken, som är rik på illustrationer, är en träffsäker skildring av en miljö som vissa säkert kallar ospännande. Som anställd kan man ha en motsatt uppfattning. Otrygga arbetsförhållanden skapar till exempel en viss spänning

Idag har Erika Petersson lämnat kassan och snart skrivit sin sista krönika i Handelsnytt. Hennes yrkesidentitet har fått ge vika för studentens. Hon ska bli socionom. Det går inte att ta miste på hennes intresse för andra människor.
– Jag är nyfiken på varför vi agerar som vi gör, men jag är också intresserad av perspektiv. Jag blev föräldralös tidigt och pluggar nu med jämnåriga i Lund och jag slås av hur olika vi ser på saker. Hur olika erfarenheter vi har fast vi är så unga.

2 tankar om “”Jag är nyfiken på varför vi agerar som vi gör”

  1. Ping: ”Jag är nyfiken på varför vi agerar som vi gör” – Bredberg Katarina: Socialdemokrat, S-kvinna, S Tro Solidaritet

  2. Ping: Tänkvärd blogg – Bredberg Katarina: Socialdemokrat, S-kvinna, S Tro Solidaritet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s