Upprorens år 1968

Kring det magiska 1968, upprorens år, cirkulerar handlingen i Eva Swedenmarks roman Paris passion (Ordberoende förlag), som sägs vara inspirerad av hennes eget liv. Läsaren får följa med till Paris och ta del av de revolutionära strömningarna som rådde under sextiotalets slut, och där serveras en balansakt mellan borgerlighet, visioner, romantik och intellektuell arbetarradikalism. Men samtidigt är det en ”bli vuxenskildring” där drömmar krockar med verklighet.

Även i Jan Guillous senaste bok 1968 (Piratförlaget) diskuteras framtid och moral intensivt ur ett ungdomsperspektiv. När är det rätt att göra uppror och när ska man värna om äganderätten? Denna bok är del sju i Guillous romansvit i tio delar om 1900-talets politiska utveckling.

Åsa Mobergs memoarer Livet (Natur & Kultur) rör sig också kring året 1968. Redan som tonåring var Moberg stjärnkrönikör på Aftonbladet. Boken är ett historiskt dokument, inte minst om den tidens dagstidningsintriger. Men den svidande samhällskritiken är alltjämt aktuell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s