Bra böcker apropå #metoo

Kulturkvinnan (Norstedts) av Ebba Witt-Brattström är nödvändig läsning om kvinnor från Jungfru Maria till Elena Ferrante, via Heliga Birgitta och Moa Martinson. Trots #metoo behövs ännu böcker skrivna av någon som fängslar genom skildringar av alla kön och som ”ser dialogen mellan könen som litteraturens poäng”.

Med Bara en kram (Bokförlaget Atlas) fortsätter Henrik Bromander sin upptäcktsfärd genom manlighetens skevheter. Vi möter en kulturman som vill framstå som feminist tills fasaden rämnar och blottar en inte lika skön insida. En egensinnig, korthuggen och skrämmande aktuell historia.

Rebecka Bohlins och Sara Bergs Fem härskartekniker: femtio motståndsstrategier (Ordfront) kommer ur decenniers workshops och möten med kvinnor som osynliggjorts, förlöjligats, påförts skam och skuld, blivit undanhållna information och dubbelbestraffats. Boken utgår även från socialpsykologen Berit Ås begrepp härskartekniker. Här finns exempel på teknikerna och hur de kan bemötas. Perfekt handbok från och med #metoo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s