Tolv berättelser i juletid

Med tolv berättelser och tolv festmåltider ger Jeanette Winterson i Juldagar (W&W) – en vackert inbunden bok –  högtiderna runt julen en i dubbel bemärkelse lyxig inramning. Merparten av berättelserna utspelar sig i samtiden, men vi får också stifta bekantskap med den unga bruden som ska gifta sig med en äldre slottsherre, gatuhunden som blir inslagen i en gigantisk smällkaramell och det unga paret som blivit inmurade i källaren i ett stort hus för länge sedan och inte fått frid.

Berättelserna är stämningsfulla, ibland dråpliga, ibland kusliga. Det är lätt att instämma i Washington Posts omdöme: ”Sprudlande, helt igenom magiska berättelser.”

Lite skeptisk var jag när de utlovade recepten dök upp. Misstänkte att de skulle vara väldigt knepiga (som jag fördomsfullt bestämt mig för att engelsk mat är). Men jag blev lockad av flera. Dryckesförslagen som tillfogas varje rätt känns också frestande.

Winterson bjuder också på fördjupningar i högtidsdagarna historik, som hur julen och nyåret till slut hamnade just där de är i kalendern. Vi får ta del av författarens inte alltid så bra minnen dessa högtider. Så om allas glittrande ögon och glada förväntningar känns jobbiga för en del kommer boken väl till pass med tröst, stor klokhet och uppenbar erfarenhet. Winterson lyckas nämligen också också beröra tunga tankar, allvar, ensamhet och till och med döden.

Det här är en fantastiskt bra julklapp!

Eivor Schultz, för Boklådan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s