Bricken i brytningstid

Som ett träd i skogen (Libris) är den sjätte romanen i serien om Bricken och sågverksepoken i Svartvik utanför Sundsvall. Precis som i de tidigare böckerna skildrar Vibeke Olsson en svunnen tid med djup kunskap och inlevelse. Nu har det hunnit bli 1918, första världskriget har pågått i fyra år. Bricken förbereder sin 50-årsdag. Barn och barnbarn ska komma. 

Det byggs en stor ny skola i Svartvik, maskiner installeras i brädgården och kriget går mot sitt slut. Framtidstron utmanas av dålig tillgång på mjölk, potatis och mjöl. Visst har sågverksarbetarna bättre bostad och kortare arbetstid, men de går också arbetslösa varannan veckas. Den fackliga kampen pågår men nu verkar den religiösa församlingsverksamheten i Elim fjärma sig mer från arbetarkampen och församlingen har till och med lagt en städdag av kapelltomten på 1 maj.

Bricken slits mellan olika lojaliteter och upplever sig ofta nedvärderad och ifrågasatt. De vuxna barnen signalerar att de inte vill ha det som hon haft det, vilket sårar henne djupt. Hon skräms av Nikanors förmätna idéer om att bygga eget hus och Hellas önskan om att satsa på karriären istället för familjelivet. Minnena som barnen har från sin uppväxt skiljer sig från den lycka och förnöjsamhet som Bricken upplevde när de små gav liv i det alltid rena, prydliga och kärleksfulla hemmet.

Det finns nya orosmoln både i världen och nära inpå och även i denna bok drabbas Bricken och hennes barn av sorg. Men Bricken står stark, finns för de sina. Det är henne de vänder sig till i nöden. Det handlar om utmaningen att ge barn både rötter och vingar, och att själv åldras.

Under ett författarframträdande i Sundsvall avslöjade Vibeke Olsson att det blir fler böcker i serien. Det låter lovande. Olssons grundliga research, den målande och bildande historiska berättelsen, den fängslande familjekrönikan – gör böckerna om Bricken till moderna klassiker.

Eivor Schultz, för Boklådan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s