Sven Olov Karlsson

Med ett antal romaner och novellsamlingar i ryggen bestämde sig Sven Olov Karlsson för att skriva Brandvakten (N&K) – ett reportage om den stora skogsbranden i Västmanland 2014.
Du var själv en av de drabbade skogsägarna. Hur har det format boken?
– Jag delar samma upplevelse som de människor jag skriver om. Jag var lika rädd och blev lika förbannad. Det har säkert format boken. Men jag visste inte så mycket om klimathotet innan jag påbörjade min research. Nu förstår jag att stora bränder är något vi kommer att tvingas leva med. Men framförallt är jag en erfaren skogsjournalist.

Hur har branden påverkat ditt liv?
– Min hembygd är till stora delar förstörd. Platser där jag lekt, jobbat och jagat. Det är inte bara kalhyggen utan ett helt annat landskap med sand, aska och stubbar. Det är klart att det är sorgligt.

Vad har förvånat dig mest?
– Att en stor katastrof kan vara orsakad av många små misstag. Jag har också lärt mig att räddningstjänsten är en bransch i kris. Den plågas av stora nedskärningar. Vi behöver ett mycket starkare brandförsvar i framtiden. Men jag förvånades över den starka uppslutningen av frivilliga.

Har din bok hjälpt till i debatten?
– Jag tycker inte det finns någon debatt att tala om. Trots att det handlade om stora ekonomiska värden. Branden kostade två miljarder. Skogsbränder står ensamma för 40 procent av jordens koldioxidutsläpp och är den enskilt största orsaken till global uppvärmning.  De fem största skogsbränderna under de senaste femhundra åren har alla skett efter 2002. Men jag är glad för den uppmärksamhet min bok faktiskt fått och att jag blev inbjuden till inrikesministerns statssekreterare för att berätta om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s