Bra böcker om klass

Klassmedvetenheten växer, det märks inte minst i litteraturens värld. Efter den hyllade och prisnominerade debutromanen Linjen återkommer författaren Elise Karlsson till Héléne och Rinkeby i romanen Klass (Natur & Kultur) – en gestaltning av hur människor i utsatta förorter används av besökare i egna syften.
I samhällsvetenskapliga Klass (Liber) utgår docenten i kriminologi Magnus Hörnqvist från sociologins klassiska texter och tar sig under ytan på klassbegreppet. Han undersöker bland annat de olikartade livsvillkoren bland människor som definierar sig som medelklass.
Till min allra bästa vän (Ordfront) är den prisade arbetarförfattaren Maria Hambergs hittills starkaste roman. Den handlar om Kristina Wallinder, som i början av sjuttiotalet flyttar från en ångermanländsk bondgård till London för att jobba som au pair i en välbeställd familj. Hon möter en annan barnflicka, Anabell, som arbetar på våningen under. De unga kvinnorna utvecklar en vänskap som hjälper dem genom svårigheter och varar livet ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s