”Världen är ganska dyster just nu”

I Johannes Anyurus dystopiska roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (Norstedts) kliver tre personer som svär trohet till Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs föredrag avbryts av ett skott, panik utbryter och alla tas som gisslan…

Hur skulle du själv beskriva romanen?

– Som ett försök att förstå samtiden, en berättelse om människor som vill leva sina liv och bygga sina hem. Men så kommer politiken in och blåser bort alla deras drömmar. Jag vill beskriva människors hopp, tro, förtvivlan, föräldraskap och hemlöshet.

Det är en ganska dyster bok…
– Världen är ganska dyster just nu. Vi lever i en förtvivlad tid. Jag vill skildra den som jag ser den. Jag kan inte säga om det som pågår nu att ” det är ingen fara.” Men jag vill också söka efter ljuset och hoppet. Sån är jag som människa. Alla mina böcker handlar om att hitta ut ur sorgen.

Vänder sig boken till troende?
– Jag har försökt skriva en bok som alla kan läsa. Man kan se Gud från olika håll. Även från det sekulära. Men för oss muslimer är terrorismen omkring oss något vi hemsöks av vid varje attentat. Vi känner sorg och vrede över det som hänt. Men vi gör det i tysthet. Jag har förmånen att vara författare och känner ett ansvar att ta upp frågan.  Vi måste tala högt om vår version av islam.

Men varför terror som tema?
– Efter Charlie Hedbo-attacken i Paris kändes det som en nödvändighet att skriva om det, kanske mest för att jag är muslim. Jag ville skriva om dessa monster som bär runt på mitt ansikte, och andra muslimers, som en mask. Som gör dessa dåd i islams namn. Hela världen går igenom en kris nu. Men samtidigt ser jag omkring mig att människor vill fortsätta leva tillsammans. De flesta tappar inte huvudet trots fasansfulla terrordåd omkring oss. De fortsätter tro på något bättre. Det finns hopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s