Revolutionens år 1917

Det har gått hundra år sedan revolutionsåret 1917. Något som uppmärksammas i litteraturen. I den brittiska historikern Catherine Merridales Lenins resa (Historiska Media) får vi följa revolutionärens väg från exilen i Schweiz via Sverige till hemlandet. Vilket leder till revolutionen och Sovjetkommunismen. Merridale skriver medryckande och nyanserat om en historisk brytpunkt.

Historikern Håkan Blomqvist visar i den nätta boken Potatisrevolutionen (Hjalmarson & Högberg) hur nära Sverige var en revolution vid samma tid. Hur hungern fick de fattiga i hela landet att resa sig. Och att det i Sverige och på andra håll i Europa var kvinnorna, ”mödrarna närmast matborden”, som ledde ”hungerrörelsen”.

Med Syndavittnet (Bokförlaget Atlas) inleder författaren Mattias Hagberg en romansvit ”om den lilla människans möte med de stora idéernas ofullkomlighet”. Genom prästen Sakarias och hans piga får vi uppleva stalinismens stålhårda värld. Historien utspelar sig på en ö i Norra Ishavet mellan revolutionsåret 1917 och året då Stalin dog, 1953.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s