Inblick i lånekarusellen

Det har snart gått ett decennium sedan Lehmankraschen och den stora finanskrisen 2008. Är finanssystemet sundare idag? Nej, snarare ännu mer sårbart, visar den stilsäkre och prisade ekonomijournalisten Andreas Cervenka i Vad gör en bank? (Natur & Kultur). Minusränta och slappa regler har bäddat för en ny kris. Cervenka öppnar motorrummet på lånekarusellen och blottar mekaniken.

I Kasinolandet – bostadsbubblan och den nya svenska modellen (Verbal) skriver journalisten Per Björklund pedagogiskt och rappt om läget i Sverige. Ett par decennier av skenande bostadspriser och ökad utlåning har gjort svenskarna till ett av världens mest skuldsatta folk. Storbankerna gör mångmiljardvinster, men till vilket pris?

Finansvärldens skumraskaffärer lämpar sig för granskande journalistik, men också för skönlitteratur. Något Carolina Neurath visade i sin debutroman Fartblinda härom året. I uppföljaren Gränslösa (Piratförlaget) vänder ekonomijournalisten Beatrice Farkas ut och in på bolaget Kritan, som gör rekordvinster på att låna pengar till låginkomsttagare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s