Och det varde ljus

uturmorkretTiteln, det stora formatet och ett par händer som skruvar i (eller ur?) en glödlampa på omslaget väckte ett visst motstånd. Men skenet bedrar. Bokens härliga illustrationer lättar upp textpartierna och när man slår igen Ut ur mörkretLjusets och belysningens kulturhistoria (Historiska Media) av etnologen och kulturhistorikern Jan Garnert har man tagit del av en revolutionerande period i mänsklighetens historia.

Det är en berättelse om hur vi genom att behärska ljuset påverkade samhället, arbetslivet, boendet, estetiken och kommunikationen. Hur vi plötsligt kunde vara verksamma på nätterna, under mörka årstider.

Bilder från förr visar hur ljushärdar begränsade nyttjandet av rummet och de aktiviteter folk kunde ägna sig åt i mörkret. Så kom det elektriska ljuset, glödlampan.

Allt fler anade den kommersiella potentialen och försökte muta in marken. Vi får läsa om pionjärer på områden, produktutveckling, kartellbildningsförsök. Och om debatten mellan förespråkare för det funktionella och det estetiska, som blommat upp då och då. Vi bekantar oss så småningom med tidiga formgivare som Hans Bergström, Hans-Agne Jakobsson och Anders Pehrson. Och vi ser hur arbetslivets behov ger utveckling av lysrörsarmaturer, och slutligen det nya stora exponeringsområdet med dagens fantasifulla evenemangsbelysningar.

Garnert ger exempel på hur bildkonstnärer förhållit sig. Det kalla ljuset på våren och skymningens milda ljus fascinerade Anders Zorn medan Sven ”X-et” Erixson blev neonmålaren med det reklamlysande Stockholm som favoritmotiv. Genom att följa Carl Larssons kvällsbilder i kronologisk ordning såg författaren plötsligt att han i ett visst tidsskede började måla ljuset i rummen annorlunda. Fotogenlampor byttes ut mot elektriskt ljus och bilderna från Sundborn förändrades.

En bok som erbjuder spännande läsning och som är väl lämpad för studiecirklar. Gruppen kan hitta fördjupningsområden och dela med sig av egna minnen och erfarenheter.

Eivor Schultz, för Boklådan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s