Julsaga om det svåraste

du-a%cc%88r-modigastDet är den 23 december och Knut, tolv år, kommer inte att få fira jul hemma. Knut har fått feber och vårdas på onkologen, eller ”bonken” som alla förkortar namnet. Där är han ofta. Sjukhuset, som alltid är ödsligt under helger, blir fullständig öken under julen. Alla barn som är tillräckligt starka, som vårdas där och behandlas för olika former av cancer, har fått åka hem.

Knut kan sjukhusets alla utrymmen. Längst ner i kulverten finns alla döda och maskarna. Där vill inga levande vara, tänker Knut – berättaren i boken som observerar allt och alla, filosoferar och tänker mycket på det förfärliga, att han kanske snart ska dö.

Han är besviken på och saknar bästisen Hugo som inte hört av sig en enda gång. Knut försöker förstå och förmildra. Tänker att Hugo kanske är rädd, men ändå… Inte ens ett litet kort! Fast å andra sidan har en del klasskamrater skickat filmer och brev flera gånger.

I början av läsningen av Christina Wahldéns Du är modigast (Rabén & Sjögren) funderade jag på hur många som skulle välja en så sorglig, skrämmande och verklighetstrogen bok. En skräckbok för barn och vuxna utan metaforer och symbolik. Inga fantasyfigurer som kliver in och befriar Knut från verkligheten med allt vad den innebär av smärta, provtagningar och frågor utan svar. Inga hemliga dörrar som han kan passera och fly igenom. Ingen förtrollad och glittrande värld innanför en lönndörr i en garderob. Rakt av berättar författaren om den totala ovissheten. Texten ackompanjeras förnämligt av humoristiska men realistiska illustrationer i gråskala av Bettina Johansson. Bilder som förstärker, visar hur sjuksalen ser ut, sängen med droppställningen och akvariet som Knut ibland matar fiskarna i. Som visar hur sjukhusclownen ”Professorn” blinkar till oss läsare. Det är något på gång…

Det tunga ämnet till trots får Knut och vi läsare ändå en riktig julhistoria, ett äventyr. Och precis som i det verkliga livet är vänner och vanliga vänliga människor de som bidrar till magiska upplevelser.

Christina Wahldén lyckas ännu en gång att ta sig an ett svårt och angeläget ämne. Hon drar med läsaren i det tunga dramat. Med sitt lågmälda berättande och med stor värme för hon historien framåt. Det känns som att hon har en dyrköpt erfarenhet, en som möjliggör den trovärdiga beskrivningen av Knut, ett barn märkt av sin sjukdom till kropp och själ.

Få böcker som stannat inom mig på samma sätt som Du är modigast. Lämnat ett sånt ljus efter sig. Våga läs den tillsammans med egna barn, i skolan, och se den som ett tillfälle till ett samtal om livet, döden, vänskapen och möten som kan förändra. Du är modigast ger beredskap åt barn och andra att kunna finnas nära då det svåra i livet drabbar oss.

Eivor Schultz, för Boklådan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s