Flyktens dimensioner

swede-hollowNär Sverige och Europa stänger gränserna och debatten blir alltmer hatisk mot folk på flykt sätter Ola Larsmo upp en spegel framför infödda svenskar. I romanen Swede Hollow (Bonniers) gestaltar han med kunskap och tyngd utvandrade svenskars slumliv i 1800-talets USA. En bok som den mest faktaresistente får svårt att värja sig mot.

I debutromanen Välkommen till Himmelsta (Celanders) skildrar Hanna Landahl sympatiskt, genom de inblandade människorna, hur en svensk landsbygdskommun förvandlas från förlamad avfolkningsort till en plats där allt kan börja om tack vare tre ensamkommande flyktingbarn.

Legendariska Pockettidningen R fortsätter stå mitt i samtiden och låter i senaste numret, Omstart Sverige, fem syrier själva berätta på både svenska och arabiska hur det är att överleva kriget och flykten till Sverige. Och hur det går att snabbt komma in i det svenska samhället.

Läs en recension av Swede Hollow
Läs mer om Välkommen till Himmelsta
Läs en recension av Omstart Sverige 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s