”Vi kan alla bli fattiga”

charlotta-von-zveigbergk-1-173x260Charlotta von Zweigbergks uppmärksammade Fattigfällan (Ordfront) handlar om hur fattigdom kan se ut idag.  Den kan drabba vem som helst i samhället. Det behövs bara lite otur.
Hur fick du idén till boken?
–Kvinnan jag skriver om kontaktade mitt förlag med sin historia. Men det är inte en unik berättelse. Jag tror att vi är många som har fattiga bekanta omkring oss, fast vi kanske inte vet om det eftersom de inte pratar om det. Det är tabu att vara fattig idag. Det finns många myter kring vem som är fattig och varför. Folk tror ofta att man förköpt sig. Har dålig koll på sin ekonomi. Men ofta beror det helt enkelt på att man inte får in tillräckligt med pengar.

Huvudperson Beata är egenföretagare, det brukar associeras med en solid ekonomi.  Men du visar att det kan vara tvärtom.

– Att sjukskriva sig när man är egenföretagare och beroende av sina uppdrag är som regel svårt. Därför jobbar många så länge det går, fast de är sjuka. Då blir vägen tillbaka till hälsa ofta lång och svår. Att inte ha en arbetsgivare innebär också att tvingas ta ansvar för egna pensionsinbetalningar, vilket kan vara frestande att skjuta framför sig.

Vad har förvånat dig mest?

–  Attityden hos myndigheter och omgivning. Det verkar så svårt att förstå att folk som du och jag kan vara fattiga. Vi har fått lära oss att vi har ett socialt skyddsnät.

Är Beata unik?

– Nej. Allt är skört. Vem som helst kan trilla över kanten. Vi kan alla bli fattiga. Och fattigdom ser inte alltid ut som vi förväntar oss. Men jag önskar att myndigheterna hade lyssnat på henne innan det gick för långt. Det är oekonomiskt för alla parter att slita sönder en människa på det viset.

Läs en recension av Fattigfällan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s