Hetekivi Olsson prisad

hetekivi_olsson_eija_12Eija Hetekivi Olsson tilldelas ABF:s litteratur- och konststipendium 2016 för romanerna om Miira. ”Med skildringen av henne tar Hetekivi Olsson plats som en av 2010-talets viktigaste arbetarförfattare”, lyder motiveringen. Debuten Ingenbarnsland kom 2012. Uppföljaren Miira (Norstedts) utspelar sig vid övergången till 90-talet då Miira börjar på teoretisk linje på gymnasiet. Men för arbetartjejen blir gapet till överklassbarnen för stort. Hon hoppar av skolan, tar olika jobb och hamnar i diverse stödinsatser för unga. Men med en rasande energi slåss hon för en plats i samhället. Hetekivi Olsson låter Miira ta plats och form, på egna villkor.
Läs en recension av Miira
Läs hela motiveringen till stipendiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s