Möt Birgitta Andersson

odncy1ajetqp738arngzVid 67 års ålder debuterade Birgitta Andersson med den självbiografiska romanen Blondie, som skildrar ett liv fyllt av våldtäkter, prostitution, droger och fängelsevistelser. Den har sålt i 90 000 exemplar.
Nya boken Lustans tivoli (Ordberoende förlag) är en fristående fortsättning och bryter mot alla invanda föreställningar om kvinnor som fyllt 70.

Vad betydde Blondie för dig?
– Den förändrade mitt liv. Det var första gången jag enbart mötts av värme och kärlek för något jag gjort. Från läsarna, min familj och mina före detta arbetskamrater fick jag positiva reaktioner trots att jag ärligt berättade om mig själv och mitt liv. Trots att jag berättade om alla livslögner fick jag respekt tillbaka.

Lustans tivoli – ”en roman för den mogna kvinnan som vill fortsätta leva livet fullt ut” – varför har du skrivit den?
– Jag skrev bara på egentligen. Men mina romaner och noveller drivs av ett underifrånperspektiv. De handlar inte alltid om mig, men de är alla en del av mig – om det så handlar om sexualitet bortom normen eller hemlöshet, missbruk och kriminalitet. Men jag vill också bryta tabun, synliggöra människor som nått en viss ålder – särskilt kvinnor. Det handlar inte bara om sex, utan om att man ska få vara fri att existera när man fyllt 50. Och om att våga ta språnget för sjutton – att våga leva för fan!

Som författare ger du mycket av dig själv. Vad beror det på?
– Jag tror att det är min styrka. Ingen ska kunna komma och säga att jag gett en bättre bild av mig själv. Jag vill också försöka visa alla som döljer saker att det inte är fel att visa sina brister. Det är inte skamligt att vara annorlunda, ibland kan det rentav vara en tillgång.

Läs mer om Birgitta Andersson

En tanke på “Möt Birgitta Andersson

  1. Ping: Möt Birgitta Andersson — Boklådan | kbredberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s