Om krigets vardagsliv

23916016222_7222240215_nKanske är skildringar av krigets vardag det som kan få oss som inte upplevt krig att förstå. Den kurdiske författaren Niroz Malek vägrar att lämna sitt skrivbord i Aleppo. Därifrån gestaltar han i Under krigets himmel (Tranan) med koncentration och skärpa blixtsekvenser från krigets Syrien.

Hur kan kriget förändra en människa? I reportageboken Mannen från Harem (Natur & Kultur) följer journalisten Emanuel Sidea under flera år Safir, en arbetslös före detta filosofistudent. När kriget i Syrien bryter ut börjar han av en slump tjäna pengar på att smuggla jihadister från Turkiet in i IS-land.

Afghanistans enda gris (Verbal) är en klarögd skildring av det genom decennier och av imperier och fundamentalister plågade Afghanistan. Journalisterna Ivan Andersen och Christoffer Hjalmarsson redogör för krigskorrespondentens verklighet i ett land som lever vidare på sitt eget vis.

Läs en recension av Under krigets himmel
Läs en recension av Mannen från Harem
Läs en recension av Afghanistans enda gris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s