Mörk framtid och dåtid

En annan gryningVad skulle hända om ett främlingsfientligt parti kom till makten i Sverige? Kanske finns svaret i Camilla Stens dystopiska romandebut En annan gryning (Ordfront). I ett framtida Sverige delas medborgarna upp i olika klasser beroende på graden av utländskt blod, och det är förenat med livsfara, om än inte med total hopplöshet, att göra motstånd.

En annan dystopisk debutroman är David Norlins täta, koncentrerade och kvävande Dagar utan ljus nätter utan mörker (Weyler). Världen är nära ett förintelsekrig, handlingen utspelas ombord på en atomubåt och huvudpersonens enda länk till omvärlden är hemliga krypterade meddelanden från en kvinna han aldrig mött.

De trådar som vävs ihop till samhällskritiska dystopier i vår tid löper också bakåt. I Det största brottet – offer och förövare i den norska förintelsen (Bonniers) lyser Marte Michelet upp en mörk vrå av historien. På skarp och medryckande sakprosa berättar hon om de norska judar som skickades till gaskamrarna i Auschwitz, men också om medlöpare och motståndsmän.

Läs en recension av En annan gryning
Läs en recension av Dagar utan ljus
Läs en recension av Det största brottet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s