Från gränslandet

Sorg och smärtaMed Thom Lundbergs debutroman För vad sorg och smärta (Bonniers) har romanifolket (resandefolket) fått sin första arbetarskildring. På en saklig och effektiv prosa, med insprängda ord på romani, berättar han romanifolkets svenska historia genom familjen Klosterman som är på flykt från de så kallade tattarkravallerna i Jönköping några år efter andra världskrigets slut.

Om detta sjunger vi inte ensamma (ETC) är sprungen ur redaktörerna och författarna Anna Jörgensdotters och Charlotte Qvandts frustration över flyktingsituationen och ett Europa som sluter sig. Kunde man samla pennor och röster för att sprida insikt och hopp? Svaret blev en mäktig, poetisk antologi om hur gränserna löper genom tiderna, både utanför och inom Europa.

Ingen medborgare har väl undgått att fundera över bakgrunden hos de medmänniskor som tvingas tigga på våra gator. I Ni inger dessa människor hopp (W&W) följer författarna aktivister som hjälper romska tiggare i Sverige. Ett gediget reportage om den orättvisa vi bevittnar varje dag.

Läs en recension av För vad sorg och smärta
Läs en recension av Om detta sjunger vi 
Läs en recension av Ni inger dessa människor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s