Mellanöstern på djupet

ResaninitomhetenUndrar du över situationen i Syrien är Samar Yazbeks litterära reportage Resa in i tomheten (Ordfront) nödvändigt. 2011 tvingades hon lämna Syrien, men gjorde åren därpå hemliga resor tillbaka. Hon skildrar civilbefolkningens lidande och vardagsliv, porträtterar de stridande och diskuterar hur revolutionen vanställts samtidigt som IS/Daesh fått större makt.

Hassan Blasim har revolutionerat den arabiska litteraturen från Finland, dit han flydde från Irak för drygt tio år sedan. Irakisk Kristus (Panache/Bonniers) är hans internationella och prisbelönta genombrott. Boken komplicerar bilden av flyktingar, offer och bödlar och andas såväl magisk realism som arabisk sagotradition.

Morgon i Jenin, Susan Abulhawas debutroman, blev en internationell succé. Hon fortsätter i Det blå mellan himmel och hav (Norstedts) att på ett smärtsamt, sjungande språk visa hur det är att överleva som förtryckt palestinier. Den här gången förflyttar hon sig från Västbanken till ”världens största friluftsfängelse” Gaza.

Läs en recension av Resa in i tomheten
Läs och hör en recension av lrakisk Kristus
Läs en recension av Det blå mellan himmel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s