Den dödliga rasismen

5ed15157-822c-45f1-897b-5e639ca2734cUnder åtta år satte Peter Mangs skräck i Malmö. Nu ger Mattias Gardell nya och viktiga pusselbitar till motivbilden. Raskrigaren – seriemördaren Peter Mangs (Leopard) är en upplysande och drabbande berättelse om hur Mangs såg sig som en ”övermänniska” med rätt att döda, och med uppdraget att ”städa bort smutsen”. Samtidigt skildras och förmänskligas Mangs offer.

Gardell skriver om rasismens inbyggda dödlighet. Ett faktum som på alla sätt åskådliggörs i Artur Szulc I skuggan av Auschwitz – Förintelsen 1939-45 (Historiska Media). Boken ger en skrämmande inblick i nazistiska mordfabriker som Treblinka, Sobibór och Auschwitz-Birkenau, och påminner oss om rasismens slutstation.

I Käraste Herman – Rasbiologen Herman Lundborgs gåta (Norstedts) dissekerar Maja Hagerman rasismens mekanismer. Herman Lundborg – chef för det statliga Rasbiologiska institutet 1922-1935 och något av en svensk version av nazidoktorn Josef Mengele – backades precis som Peter Mangs upp av tidsandan.

Se en intervju med Mattias Gardell
Läs en recension av I skuggan av Auschwitz
Läs en recension av Käraste Herman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s