Hur undvika mörkret?

innanmörkretfallerBjörn Elmbrants Innan mörkret faller (Atlas) är obligatorisk och medryckande läsning för den som vill förstå hur nazismen fick makten i Tyskland på 30-talet och varför det inte blev så i Sverige. Det är en bok om vägval, och en känga mot alla som hävdar att vi inget har att lära av historien. Nu, när mörkerkrafterna tar mark, är det viktigt att förstå hur vågen kan hejdas.

Denna bruna våg skildras kunnigt och lättillgängligt av Anna-Lena Lodenius i Vi säger vad du tänker – Högerpopulismen i Europa (Atlas). Hon reser till olika länder och visar vad som skiljer och förenar Front National, Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet, Ukip och Sverigedemokraterna.

I Nazismen i Sverige 2000–2014 (Ordfront) skärskådar Heléne Lööw den historiska och nutida extremhögern. Här kartläggs personerna och organisationerna, men framförallt får man syn på den ofta motsägelsefulla ideologin.

Läs en recension av Innan mörkret faller
Läs en recension av Vi säger vad du tänker
Läs en recension av Nazismen i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s