Bra om radikal slöjd

Gerillaslojd_framsida_LRVill du veta mer om den aktivistiska slöjdens uppkomst och utveckling? Mer om grupper och föregångare som präglat rörelsen? Vill du prova på att göra en fröbomb eller brodera ett budskap? Då är Gerillaslöjd av Frida Arnqvist Engström (Hemslöjdens förlag) din bibel. Författaren ger oss berättelsen om en kvinnodominerad rörelse som växt fram vid sidan av graffitivärlden.I boken revolterar unga kvinnor och lyfter ut sina garntags i gatumiljö, broderar på bussäten eller virkar in en hel buss. En korsstygnsbonad som det skulle kunna stå ”Hem ljuva hem på” ger ett, vid första anblicken, lika snällt budskap: ”Du är inte ensam”. Men i bården runt om ligger en övervakningskamera återkommande i mönstret. Smart, finurligt, lekfullt men också ett allvarligt budskap. Boken har många sådana exempel.

Respektlösheten i hur man i grupper blandar, placerar och hanterar materialet ligger ljusår från syjuntornas möten, men många av personerna som kommer till tals lyfter sin mormors idoga broderande och kunnande.

Många konstnärer, bland andra Sigrid Hjertén, har genom historien avråtts från att uttrycka sig i det textila materialet. Det går inte att ta betalt på samma sätt som för en oljemålning. Är det för att det är kvinnors material, formspråk och teknikkunnande som används?

Gerillaslöjdrörelsen bär på ett förkastande av såväl de traditionella ramarna för slöjdande som det hånfulla uttrycket ”förspilld kvinnokraft”.

Till varje avsnitt finns hänvisningar till länkar på nätet att söka vidare på. En ytterligare källa att ösa ur och se den fortsatta utvecklingen som snabbt sprids.

Läs boken för att fånga de senaste tio årens tidsanda och ta del av ungas sätt att synliggöra hur de upplever världen, men också för att få en twist på det egna skapandet.

Eivor Schultz, för Boklådan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s