Om flickors villkor

Kristina Lindströms två tidigare ungdomsböcker om flickornas historia i Sverige och Europa har blivit kritikerrosade och prisbelönade. Uppföljaren Flickornas historia – världen (Rabén & Sjögren), lyfter fram verkliga flickor som Marie-Antoinette, men också påhittade som kunnat finnas. Berättelserna sträcker sig från det gamla Egypten till dagens Palestina.

I det könssegregerade Afghanistan värderas flickor inte högt. I reportageboken De förklädda flickorna i Kabul (Bonniers) beskriver Jenny Nordberg hur föräldrar klär ut sina flickor till pojkar så att de kan röra sig friare, arbeta och gå i skolan.

En av 00-talets mest omtalade flickskildringar, Marjane Satrapis självbiografiska serieroman Persepolis (Galago), har glädjande nog getts ut på nytt. Vi får följa Marji från revolutionen i Iran, via tonårsexilen i Europa till de första vuxenåren i hemlandet och kampen för ett självständigt liv.

Läs en recension av Flickornas historia – Världen
Se en intervju med Jenny Nordberg
Läs mer om serieromanen Persepolis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s