Vid arbetslinjens slut

Vi bara lyderI Vi bara lyder – en berättelse om arbetsförmedlingen (Bokförlaget Atlas) bjuder sociologen och arbetskritikern Roland Paulsen på en analytisk men galghumoristisk färd genom en av våra mest misstrodda myndigheter. I möten med chefer och anställda framträder bilden av en arbetslinje som tycks handla mer om att piska och sysselsätta arbetslösa med meningslösa aktiviteter, än om att förmedla verkliga arbeten. Och mitt i det absurda är det politiskt sprängstoff.

Absurd framstår också kontorsmiljön som skildras i Elise Karlssons roman Linjen (Natur & Kultur). Trots att huvudpersonens jobb är meningslöst och otryggheten stor köper hon läget. I Arbetetrecenserar Magnus Nilsson: ”Å ena sidan har globalisering, nyliberalism och försvagade fackföreningar resulterat i en tilltagande förslumning av arbetslivet. Å andra sidan har politikernas tal om arbetslinjen lett till en mytologisering av just förvärvsarbetet som själva livets essens. I skärningspunkten mellan dessa tendenser blir arbetet ett absurt fenomen.”

Läs en recension av Vi bara lyder i Arbetet
Läs en recension av Linjen i Arbetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s