Virdborgs dystopier

I Jerker Virdborgs nya novellsamling Skyddsrummet Luxgatan (Bonniers) drabbas Sverige av inbördeskrig. Människor trycker ihop sig i mörka skyddsrum, slaktas av paramilitära extremister, flyr genom unkna kärr och brottas med svåra dilemman.

Kriget och dystopin är återkommande inslag i Jerker Virdborgs författarskap. Den prisade genombrottsromanen Svart Krabba (Norstedts, 2002) handlar till exempel om fyra soldater i ett krigsdrabbat fiktivt nordiskt land. Men den här gången rör sig karaktärerna genom namngivna svenska städer och landskap, samtidigt som allt är förändrat.
– Jag har velat skapa laddning genom att osäkra det välbekanta, säger Jerker Virdborg.
Varför ta kriget till Sverige?
– Genom att använda miljöer som människor normalt rör sig i kan kriget, som annars känns väldigt långt ifrån det trygga Sverige, bli mer verkligt och påträngande. Det är också tacksamt att skapa intressanta stämningar när katastrofen är närvarande.
Vilka reaktioner har du velat väcka?
– Förhoppningsvis föder novellerna tankar om hur vi ska förhålla oss till krig, för det finns mängder av människor som lever under de omständigheter som skildras i boken – i Syrien och Ukraina till exempel. Samtidigt ställs existentiella frågor på sin spets. Vart vänder vi oss till exempel med vårt behov av trygghet mitt i detta kaos, när det inte finns någon fungerande stat som skyddar oss?
Du har inspirerats av Franz Kafka?
– Ja, han var en avgörande läsupplevelse. Realistiskt men suggestivt. Och Hemingway förstås, med sin minimalism och undertextteknik. Men också av de svenska författare som skrivit i deras anda.
Läs mer om Skyddsrummet Luxgatan i Arbetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s