I kulturtantens universum

OscarLevertin2Martina Montelius nya roman Oscar Levertins vänner (Bokförlaget Atlas) handlar om Boel – en medelålders kulturtant. I ett rasande tempo parodieras kulturlivets alla vinklar och vrår, samtidigt som Boel ger sig ut på ett promiskuöst äventyr där alla gränser ska brytas.

Läsaren färdas på en skenande häst genom handlingen, som är burlesk, ibland galet rolig, vilket onekligen skapar distans till allvaret. Bakom det absurda döljs teman som själens obotliga ensamhet, livsstilen som statusmarkör – och kärlek.

Boels barndom bräcker för övrigt många eländiga barndomsskildringar i litteraturhistorien. Ändå har hon mot alla odds kommit upp sig och blivit en tvättäkta kulturtant, samtidigt som hon lever ett till synes normalt familjeliv. Så här skulle ett maskrosbarns liv kunna te sig.

Eivor Schultz, för Boklådan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s