Spår av det förflutna

9789170378331I Doris Dahlins nya roman Himlen bar inga moln (Ordfront) återvänder författaren Maria till den norrländska staden där hon växt upp. Mötet med barndomens bästa väninna förmörkas av ouppklarade konflikter som kommer till ytan. En berättelse om vänskap, kärlek, övergrepp och skam.

Maria återvänder till staden i Norrland där hon växte upp på 60- och 70 talet. Hon är nu en etablerad och efterfrågad författare och föreläsare. Hon reser i jobbet, men ska också träffa bästa väninnan från barndomen, Britt- Inger. Maria är dessutom gudmor till Tove, som sett upp till den berömda författaren men som nu slutit sig mot vuxenvärlden och vill åka till London, vilket oroar föräldrarna.

Maria pendlar mellan många och motstridiga känslor. Dåligt samvete för att ha försummat sin guddotter, ovilja till att ta upp kontakten med Britt–Inger igen och den starka ångest som minnena från hennes egen tonårstid skapar.

De antydda traumatiska händelserna och de ironiska och ibland elaka tankarna kring de människor Maria återser är nästan på väg att bli för dunkla, många, långa och osympatiska när författaren plötsligt låter läsaren ta del av Britt-Ingers tankar. Ett fönster öppnas, nytt syre kommer in och romanen lyfter.

De konflikter som ledde till att vänskapen miste sin betydelse blir tydliga, liksom känslan av att alla på sina egna sätt kommer att ta sig vidare i livet trots en tuff tonårstid.

Eivor Schultz, för Boklådan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s