Starka bilder av romer

I Vi är romer (LUX) får vi i starka bilder och intervjuer möta ett hundratal personer som berättar om hur det är att vara rom i Sverige. Boken bygger på en prisbelönt utställning. På 1960-talet blev Katarina Taikon en svensk Martin Luther King i romernas kamp för lika rättigheter. Och med de självbiografiska barn- och ungdomsböckerna om Katitzi ville Taikon skapa större förståelse för romernas situation i Sverige. 13 Katitziböcker släpps nu i vackra nyutgåvor på Natur & Kultur, med illustrationer av Joanna Hellgren.
Författaren Gunilla Lundgren är en av landets främsta främjare av romers berättelser. 2005 kom hennes intervjubok Sofia Z-4515 om Sofia Taikon ut, illustrerad av Amanda Eriksson. Taikon berättar om tiden i koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau och Ravensbrück. Boken är nu återutgiven som seriealbum och säljs av fattiga romska EU-migranter på gatorna i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Läs mer om fotoboken Vi är romer
Läs mer om nyutgivningen av Katitziböckerna
Läs mer om intervjuboken Sofia Z-4515

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s