Ekot av en förälskelse

Efter ekot”Jag ville bara att det skulle vara som det var i början…..” tänker Fanny i slutet av Efter Ekot (Ordfront), Olivia Bergdahls debutroman.Vi har då fått ta del av en kärleksrelation som startar hösten 2009 när Fanny, som läser statistik på universitet i Göteborg, träffar Sam. Det blir en uppslukande förälskelse som krymper Fannys värld, till att börja med självvalt.

De blir bländade av varandra. Sam går det att prata med på riktigt, och om allt, berättar Fanny för bästa vännen Ellen. Och Sam älskar att Fanny är som en levande uppslagsbok och han ber henne stolt berätta något, till exempel om öl, för sina vänner. Och Fanny ställer upp, letar i minnet och hittar något. Men helst tillbringar de så mycket tid som möjligt i sängen.

Sakta förändras dock scenen och rollerna i en sorglig och nedbrytande process, där nyhetssändningarna är det som för handlingen framåt i en allt mer syrefattig och instängd värld.

Boken börjar med att Fanny reser med tåg från Göteborg till Vara för att hälsa på sin mormor under sommarledigheten. I tillbakablickar får vi sedan ta del av berättelsen om Fanny och Sam. Hos mormor läker hon sakta.

En läsvärd och riktigt välskriven debutroman som ger eko.

Eivor Schultz, för Boklådan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s