Henrik Berggren

I Underbara dagar framför oss (2010) skildrade han Olof Palmes liv. Nu har historikern och författaren Henrik Berggren gjort skönlitterär debut med Det röda arvet (Norstedts). Historikern Thomas Thorild nystar i en härva vars trådar löper från Stadsarkivet i Stockholm till det spanska inbördeskrigets begravda brott.
Varför en bok om spanska inbördeskriget?
– Jag inspirerades av den dolda debatten på familjesidorna i spanska tidningar. Ena dagen en minnesruna över en republikan som dödats av nationalisterna och nästa dag en minnestext över en nationalist som dödats av republikanerna. Denna ”dödsannonsernas kamp” är ett exempel på historiens ständiga närvaro i nuet.
Hur kom det sig att det blev en roman?
– Jag hade arbetat hårt med Palmebiografin och tillbringat fem år på arkiv och bibliotek. Så jag började fantisera ihop en berättelse om en trött historiker som avbryts i sin forskning av en vacker, mystisk kvinna som ber honom hitta några försvunna brev…
Titeln ”Det röda arvet” är mångtydig…
– Främst syftar den på Francoregimens teori om ”den röda genen”: att marxism och liberalism är ett resultat av dåliga arvsanlag, en teori som spelar en viktig roll i intrigen. Men den syftar också på att huvudpersonens far var en framstående socialdemokratisk politiker. Och slutligen, när jag var klar, insåg jag att boken kanske också är inspirerad av mina egna upplevelser av sjuttiotalsvänstern.
Är Thomas Thorild ditt alter ego?
– Som historiker ja, som människa nej.
Vilken blir din nästa bok?
– En kollektivbiografi över Sverige 1939-1945, arbetsnamnet är ”Landet utanför”. Jag följer en grupp kända och okända svenskar genom krigsåren. Inga fiktiva inslag, allt ska vara historiskt dokumentärt.
Läs mer om Henrik Berggren och Det röda arvet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s