Starka skildringar av förintelsen

Sommaren 1941 dödades 400 judar av sina grannar i en liten polsk stad. De stängdes in i en lada och brändes levande. Journalisten Anna Bikonts rekonstruktion av händelsen i det kritikerrosade reportaget Vi från Jedwabne (Bokförlaget Atlas) är smärtsam läsning, och en påminnelse om att förintelsen inte bara genomfördes i gaskamrarna.

Men det var främst i förintelselägren folkmordet ägde rum. Och i den kärnfulla romanen Fiolen från Auschwitz (Bonnier) kontrasterar den katalanska författaren Maria Àngels Anglada musikens skönhet mot iskall brutalitet.

Fascismen har gjort comeback i Europa på senare år, nu med udden mot muslimer. I den isländske författaren Eirikur Örn Norddahls roman Ondska (Rámus) utspelar sig ett triangeldrama mellan en forskare med judiska rötter, en språkvetare med arabiskt påbrå och en kammarlärd nynazist. ”Den är lysande berättad”, skriver Erik Löfvendahl i Arbetet.

Läs en recension av Vi från Jedwabne
Läs en recension av Fiolen från Auschwitz
Läs en recension av Ondska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s