Livet på andra sidan järnridån

För 25 år sedan föll Berlinmuren, och med den öststatskommunismen. Wolfgang Hansson var Aftonbladets utsände i Östeuropa hösten 1989, och i reportaget Den döende kommunismen (Historiska Media) skildrar Hansson sakligt de avgörande skeendena när DDR och resten av diktaturerna bakom järnridån gick i graven. Men även tiden efter kommunismen, då nyliberala experiment och korruption grasserade.

Hur var livet bakom Järnridån? Maxim Leo växte själv upp i Östberlin och gräver i den egna släktens förflutna i jakten på svar. I Röd Kärlek – en östtysk familjehistoria (Historiska Media) får vi en inblick i DDR:s vardag och i folkets dilemman.

Den prisbelönade amerikanska historikern Anne Applebaum, som tidigare skrivit om Gulag, tecknar i Järnridån (Bonniers) en fullödig bild av hur stalinismen tog över Östeuropa. Det omfattande verket kom på svenska 2013 och finns nu i storpocket.

Läs en recension av Den döende kommunismen
Läs en recension av Röd kärlek
Läs en recension av Järnridån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s