Fanny Härgestam

I december 2010 hällde en tunisisk frukthandlare bensin över sig själv och tände på – en desperat protest som blev gnistan till den arabiska våren. Men vad hände sedan? Hur blev livet efter revolterna? Om detta handlar journalisten Fanny Härgestams rosade reportagebok Det här är vår tid (Natur & Kultur), som också är hennes författardebut.
– Revolutionen i Tunisien har inneburit en stor omvälvning, säger hon. Många har helt ändrat livsstil, och det finns en ökad politisk medvetenhet.

Du berättar om fyra kvinnor i revolutionens kölvatten. Varför?
– I Tunisien hade kvinnor relativt starka rättigheter under den tidigare regimen. Med revolutionen väcktes hopp, men också en oro. Skulle det bli bättre eller sämre? Jag ville skriva om den spänningen, genom att lirka mig in i några kvinnors liv och skildra skeendet genom deras ögon. Få syn på förändringen.

Tre av kvinnorna är politiker, inbegripna i det mödosamma demokratibygget.
– Det fanns något naivt hos dem i början, men de insåg snart att det skulle bli tufft, att det handlar mycket om kompromisser. Demokratisering är en frigörande men komplicerad och motsägelsefull process. Det finns fortfarande en grundkänsla av hopp i Tunisien, men inte längre så ren. Folk har insett att det är svårt och tar tid att bygga demokrati.

Amira, vars man sköts till döds under revolutionen, spelar en huvudroll i boken.
– Hon är en av de utsatta. Hon befinner sig i navet, förkroppsligar komplexiteten. Revolutionen innebar ett rus och en känsla av befrielse för många, men för Amira blev det tvärtom. Hon har levt med sorg, men har samtidigt blivit friare.

Läs mer om Det här är vår tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s