Tre böcker som synar ojämlikheten

Klyftorna har vidgats rejält på senare år. Särskilt i Sverige, som inte längre är jämlikhetens skyltfönster. Vad ligger bakom förändringen? Den franske ekonomen Thomas Pikettys omtalade Kapitalet i det tjugoförsta århundradet – pedagogiskt sammanfattad på svenska av Jesper Roine (Volante) – ger en förklaring:

Avkastningen på kapital har varit högre än tillväxten, med följden att de rika har dragit ifrån resten. Under 1900-talet motverkades trenden av krig, kriser och progressiv politik, men på 1970-talet upphörde utjämningen och klyftorna började växa.

Per Molander är inne på samma spår i Ojämlikhetens anatomi (Weyler). Ekonomin driver otvetydigt mot ojämlikhet, något som bara kan förhindras av en omfördelande välfärd.

I Lönesänkarna (Ordfront), boken som följer på förra årets dokumentär, erbjuder Erik Sandberg en röntgenbild över just ojämlikhetens anatomi. Vinsterna har ökat på löntagarnas bekostnad, till stor del konsekvensen av en medveten politik.

Läs mer om Pikettys Kapitalet… i Arbetet
Läs mer om Ojämlikhetens anatomi i Aftonbladet
Se SVT-dokumentären Lönesänkarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s