Botemedel mot rasismen

Sverigedemokraterna sitter i riksdagen. Tusentals svenska romer registrerades av polisen. Och i Kärrtorp samlades 16 000 människor i en protest mot nazistiska våldsdåd. De senaste åren har rasismen som politisk kraft vuxit. Samtidigt har en antirasistisk folkrörelse växt fram. Hur ska vi förstå det som händer, och hur kan vi värna demokratin? Om detta skriver en rad författare i antologin Rasismen i Sverige (Natur & Kultur)

Kan man skämta om rasismen? Ja, det menar i alla fall Karl Fredrik Mattsson, som samlat 199 ordvitsar om Sverigedemokraterna i boken Järnrör inte min kompis (Leopard). Med skrattet som verktyg monteras SD:s ideologi och politik ner.

Den som vill få syn på de djupare strömmarna i den bruna floden bör läsa Henrik Arnstads Älskade fascism (Norstedts). Fascismen kan bära olika kläder, uniform eller kostym. Och sex decennier efter Auschwitz är den på återtåg. En viktig och kunskapstung bok med folkbildande ambitioner.
Läs ett utdrag ur Rasismen i Sverige
Recension av Älskade fascism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s