Vinnare och förlorare på välfärdsmarknaden

Vinsterna i välfärden lär bli en av valrörelsens hetaste frågor. Och det har kommit flera böcker som tar oss med bakom kulisserna på välfärdsmarknaden. Den stora omvandlingen – en granskning av välfärdsmarknaden (Leopard) berättas historien om hur den skattefinansierade välfärden blev big business. Fem granskande journalister vänder samtidigt ut och in på de vinstdrivande bolagen, vårdvalet och det fria skolvalet.
Kristina Mattsons Välfärdsfabriken (Leopard) tar avstamp i New Public Management – en filosofi som inympat företagsekonomiska principer i välfärden. Vi får träffa anställda som kontrolleras, pressas och stressar.

Åtta av de tio största privata välfärdskoncernerna drivs av riskkapitalbolag. Den som vill fördjupa sig i de skattetrixande riskkapitalisternas liv och leverne kan läsa ekonomijournalisten Lotta Engzell Larssons Finansfurstarna (Weyler).

Läs mer om Den stora omvandlingen i Arbetet
Läs mer om Välfärdsfabriken i Arbetet
Läs mer om Finansfurstarna i Arbetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s