Perspektiv på ett arbetsliv i förändring

Kommunalarbetarens novellpristävling blev en fullträff. De 23 texter som kom med i antologin Var ligger min arbetsplats i morgon? (Premiss) ger både obarmhärtiga och värmande inblickar i en välfärdsarbetares vardag.

En annan del av arbetslivet skildras i fotografen Stefan F Lindbergs Sjömän II (Breakwater Publishing). Han har åkt med tio båtar och dokumenterat livet ombord. Hårt arbete, smuts, trötthet, kamratskap, månsken och regn – allt fångat med Lindbergs skarpa blick för det magiska tillfället. Slutprodukten blir ett färgstarkt konstverk över en yrkeskår i förändring.

Arbetslivet har på flera sätt blivit hårdare på senare år, med högre tempo, fler uthyrningssföretag och fler tillfälliga anställningar. I ett land som en gång utmärkte sig för sin goda arbetsmiljö ökar också antalet arbetsplatsolyckor, något som journalisten Elinor Torp skriver om i den starka reportageboken Döden på jobbet (Dagens Arbete).

Läs mer om Var ligger min arbetsplats... i Arbetet
Se ett reportage med bilder från Sjömän II
Läs mer om Döden på jobbet i Dagens Arbete

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s