PR-trimmade moderater och farliga åtstramningar

Alliansen har inte bara vunnit två riksdagsval och omvandlat Sverige, utan också förändrat politikens ramar. Aron Etzlers Reinfeldteffekten (Karneval) är måsteläsning för den som vill förstå Nya Moderaternas framgångar och Socialdemokraternas motgångar.

I Sverige har ”budgetdisciplin” blivit en norm som såväl moderater som socialdemokrater tävlat om att göra till sin; i stora delar av Europa har samma norm lett till stora nedskärningar i finans- och eurokrisens spår. Att det kan vara en dålig och rentav livsfarlig strategi visar David Stuckler och Sanjay Basu i den uppmärksammade Åtstramning till döds – om en ekonomisk doktrins misslyckande (Natur&Kultur).

Inspiration till en mer offensiv krispolitik kan kanske hämtas i den gamle socialdemokratiske finansministern Ernst Wigforss texter. Ett välsorterat urval finns i årsboken för Arbetarnas kulturhistoriska sällskap: Kan dödläget brytas? (Karneval).

Läs en recension av Reinfeldteffekten
Läs mer om Åtstramning till döds

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s