Förtrycket och friheten

medrosatriangel-miniI nazisternas koncentrationsläger bar homosexuella en rosa triangel, och de sågs som de lägst stående. Om detta berättar Heinz Heger, själv överlevande från Sachsenhausen, i Männen med rosa triangel (Bokförlaget Atlas). Den utkom i Tyskland 1972. Nu finns den på svenska, med förord av Jonas Gardell. ”Om vi inte lär oss av historien, om vi glömmer lidandet … då kommer allt det som hände att kunna hända igen”, skriver Gardell.

Nyligen kom sista delen i Gardells trilogi Torka aldrig tårar utan handskar (Norstedts), som också finns som TV-serie och mästerligt författaruppläst ljudbok. ”Frihet, mina vänner, är inget man får till skänks. Frihet är något man erövrar”, konstaterar Gardell. Och om homosexuellas frigörelsekamp i USA handlar den amerikanska juristen Linda Hirshamns populärhistoriska och viktiga Seger – gayrevolutionens triumf (Karneval).

Läs ett utdrag ur Männen med rosa triangel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s