Marjaneh Bakhtiari vänder blicken mot Iran

Marjaneh Bakhtiaris två första romaner – Kalla det vad fan du vill och Kan du säga schibbolet (båda Ordfront) – skildrar iransk-svenska familjer i Malmö. Böckerna gav nya perspektiv på integration, mångkultur och rasism. I den senaste romanen, Godnattsagor för barn som dricker (Ordfront), lämnar Bakhtiari Sverige och berättar om en familj i Tehran som drabbats av förlust och sorg. Och de tre generationerna i familjen hanterar sorgen på olika sätt, något som skapar sprickor.

– Jag tror att det delvis har att göra med bristen på kommunikation. Och kanske också med hur mycket och vad de olika karaktärerna orkar minnas från det förflutna, säger Marjaneh Bakhtiari.

Du levde i Tehran en tid. Var ambitionen att skriva på plats?

– Jag trodde att det skulle vara enklare än att sitta i Malmö och försöka minnas. Men det gick inte så bra att skriva på plats som jag hoppats.

Ändå finns en känsla som är svår att skapa på avstånd. Du beskriver Tehran som en ”hon”, och staden blir som en karaktär…

– Ja, det blev lite som ett väsen i boken upptäckte jag efter ett tag. Vet inte varför det blev en ”hon”. Det var bara självklart att det skulle vara så.

Tehran framstår först som en stad vilken som helst, där människor lever sina vardagsliv. Men då och då flimrar förtrycket förbi i form av sms från Televerket som upplyser om ”nationens enade front” och i form av blockerade TV-program. Och historien med statskupper, revolution och krig bildar ram.

Har boken något budskap?

– Nej, inte annat än att vi alla är människor som bär på både sorg och kärlek.

Recension av Godnattsagor för barn som dricker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s