Utøya, högerextremismen och fascismens återtåg

I juli 2011 slet Anders Behring Breivik sönder den norska tryggheten. I Året utan sommar (Norstedts) skildrar Erika Fatland terrordåden utifrån de överlevandes och anhörigas perspektiv, samtidigt som hon söker svaret på frågan ”varför?” i Breiviks psykologi.
Fatland fokuserar inte på de ideologiska inspirationskällorna. Det gör däremot terrorexperten Øyvind Strømmen. I Det mörka nätet (Molin & Sorgenfrei) pekar han på kopplingen mellan den växande radikalhögern och våldet; mellan idéerna om ”islamisering” och Breiviks terrorism. ”Den ensamme vargen kommer från en flock”, skriver Strømmen.
Den som vill få syn på de djupare strömmarna i det europeiska mörkret bör läsa Henrik Arnstads Älskade fascism (Norstedts). Fascismen kan bära olika kläder, uniform eller kostym. Och sex decennier efter Auschwitz är den på återtåg.

Läs mer om de bästa böckerna om hat och fascismRecension av Året utan sommar i SvDRecension av Älskade fascism i HD-Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s