Kriminalromaner med underifrånperspektiv

Alla deckare är inte öppet samhällskritiska, men nystandet i mordgåtor ger ofta nya perspektiv på samhällsvillkor och konflikter, och de tar läsaren till annars obekanta miljöer. Den tanken är utgångspunkt för Bengt Erikssons pågående bevakning i Arbetet under rubriken ”Krimi”. Just nu rekommenderas bland annat Dennis Lehane, som i Ett land i gryningen och Nattens dåd (Albert Bonniers) berättar om ett USA som formats av såväl drömmar som våld.
I Spetsad (Ordfront) byter Kjell Eriksson miljö och huvudperson – från Uppsala och Ann Lindell till Brasilien och kommissarie Santos. Men underifrånperspektivet finns kvar, kompletterat med en loj tropisk stämning.
Även Anne Holts Död i skugga (Piratförlaget), som utspelar sig i Oslo den 22 juli 2011, är enligt Bengt Eriksson, ett ”utmärkt exempel på hur effektiv kombinationen av krimi och samhällsroman kan bli”.

Arbetets avdelning ”Krimi” har en egen hemsida med länkar till alla artiklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s