Empati eller effektivitet – äldreomsorgen inifrån

tjansterhemmetI Tjänster i hemmet (Kabusa) slår Marie Hållander upp dörren till en annars förträngd värld av ensamhet, avföring, smärta, demens och död. Med sin lyriska prosa tecknar Hållander en bild av en hemtjänst där gamla har blivit tidsenheter och där underbetalda arbetare tvingas försaka empatin i jakten på effektivitet. ”Våra kroppar är schemalagda, tidsberäknade”, skriver hon.
Hållander var inte först ut med att berätta om sina erfarenheter som anställd i äldreomsorgen. Liknande uppgörelser hittar man i Jane Moréns Kaneltimmen (Migra) och i Sara Beischers debutroman Jag ska egentligen inte jobba här (Ordfront). Modern arbetarlitteratur som väcker vrede, ångest och empati.

Recension i Arbetet av Tjänster i hemmet. Recension i Arbetet av Jag ska egentligen inte jobba här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s