Böcker om hat

Det destruktiva hatet – och det konstruktiva

”Hatet betvingar. Är omöjligt att ignorera.” Så skriver Maria Sveland i Hatet – En bok om antifeminism (Leopard). Hon kopplar ihop de egna erfarenheterna av mordhot med en större kvinnofientlig och främlingsfientlig våg – en backlash för rättvisan och solidariteten vars yttersta utpost är massmord. I Förortshat (Ordfront) beskriver Johanna Langhorst en annan backlash. Hur kommer det sig att förorten – som en gång var en manifestation av den svenska jämlikhetsutopin – har blivit så hatad?Förklaringen finns till stor del i den gömda svenska rasismen, visar Langhorst med berättelser, samtal och statistik. Hat är inte bara dåligt. Det kan också fungera som ögon- och samtalsöppnare. Crister Enanders och Kristian Lundbergs brevväxling Hat & bläck (h:ström) är ett utmärkt exempel.

Arbetet listar de bästa böckerna om hat. Kortrecension i Arbetet av Hatet. Kortrecension i Arbetet av Förortshat. Kortrecension i Arbetet av Hat & bläck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s